Prata med din hunds uppfödare, ta del av goda råd och få hjälp med att tolka vad din hunds eventuella oönskade beteende beror på.
Var införstådd med vad kastrering innebär innan du fattar ditt beslut.
Kirurgisk och kemisk kastrering
Kastrering av hundar kan göras kirurgiskt eller kemiskt. Kirurgisk kastrering innebär att testiklarna på en hanhund eller äggledare och ofta även livmodern på en tik opereras bort. Det är smärtsamma ingrepp med risk för komplikationer som blödning och infektion. Vid kemisk kastrering av en hanhund placeras ett implantat under huden som gör att hunden inte frisätter testosteron, och en tik behandlas med p-sprutor.
Viktigt att känna till om kastrering
Kan påverka ämnesomsättningen så att hunden lättare blir tjock.
Medför ökad risk för vissa sjukdomar, till exempel tumörsjukdomar.
Urinläckage är en möjlig biverkning.
Förändrar ofta pälsen så att den blir mer svårskött.
Andra hundar kan reagera negativt på en kastrerad hund.
Det är en kostsam åtgärd som försäkringen inte ersätter.
Begränsad på tävling, prov och utställning
Vill du tävla och meritera din hund är möjligheten begränsad om hunden är kastrerad. Beroende på om du har en hane eller tik och om hunden är kirurgiskt eller kemiskt kastrerad gäller olika regler.
Gör kastrering hanhunden lugnare?
Ibland finns en förhoppning om att kastrering ska göra en hund med oönskade beteenden lugnare eller snällare, oftast handlar det om unga hanhundar. Om det är anledningen till att du överväger att kastrera din hund bör du tänka till en extra gång, det är inte alls säkert att det ger önskad effekt.
Sexuella beteenden kan minska
För att sterilisera din valp måste du boka tid hos en veterinär. Det kan hända att du behöver ta med din valp för en bedömning av narkos innan operationen. Veterinären kommer att be dig att inte mata valpen flera timmar innan narkosen, oftast från kvällen innan. Ge valpen vatten som vanligt, men ta bort det på morgonen innan operationen för att se till att den inte dricker något före ingreppet. Du kommer sannolikt att bli ombedd att lämna valpen hos veterinären på morgonen och du bör kunna hämta den senare samma dag. Om du vill sterilisera din valp men inte har råd med kostnaden kan du kontakta en ideell djurorganisation i närheten, eftersom många organisationer erbjuder ekonomiskt stöd för att hjälpa dig att täcka kostnaderna för att sterilisera en valp.
Aggressivitet kan både öka och minska
Om din hund är aggressiv, till exempel mot andra hanar, och det beror på hormoner kan kastrering minska beteendet. Men aggressivitet är inte alltid hormonberoende. Beror aggressiviteten på osäkerhet kan den istället bli värre.
Kastrering av medicinska skäl
Trots baksidorna med kastration kan det förstås finnas medicinska skäl som motiverar kastrering av hunden, speciellt när det gäller tikar. Det kan till exempel handla om stora besvär kopplat till skendräktighet eller risk för sjukdom som livmoderinflammation eller juvertumörer.
Rädda hundar kan bli räddare
Vissa problembeteenden som beror på rädsla kan bli värre efter kastration, till exempel utfall mot andra hundar eller att vakta hemma.
Olydnad botas sällan med kastration
Allmän stökighet och olydnad hos unga hundar kan höra till åldern. Det är ofta ”tonårsbeteende” och brist på uppfostran eller stimulans.